We leven in een bijzondere tijd. De hele wereld is in de ban van een virus, Covid-19. Er worden vanuit regeringen extreme maatregelen genomen om dit virus te bestrijden. De 1,5 meter samenleving, mondkapjes, lock-down en avondklok zijn woorden die de laatste maanden veelvuldig zijn gebruikt. Wie had dat een jaar geleden kunnen bedenken?
De samenleving lijkt soms wel in tweeën gedeeld: de mensen die de overheid volgen en het eens zijn met de maatregelen die genomen worden en de mensen die het er niet mee eens zijn en zelfs het hele virus ontkennen.
Door alle tegenstrijdige informatie die ik hoor en lees op het nieuws en op internet, weet ik soms niet meer wat ik moet geloven en waar ik op kan vertrouwen. Maar waar ik wel op vertrouw, dat is mijn eigen immuunsysteem!
Ik denk niet dat we het virus kunnen bestrijden, het zal misschien minder worden, maar dan zal er weer een nieuw virus komen. Dit is hoe het in de natuur verloopt. Maar wat we wel kunnen doen, is zorgen dat het virus zo min mogelijk invloed op ons heeft. En dit doen we door het versterken van ons eigen immuunsysteem. In dit artikel zal ik uitleggen wat je zelf kunt doen om dit voor elkaar te krijgen. Hiervoor ga ik terug naar mijn natuurgeneeskundige roots. Aan de hand van een aantal natuurgeneeskundige basisprincipes krijg je inzicht in hoe jouw immuunsysteem werkt en wat je kunt doen om dit te versterken en ondersteunen.
Het zelfgenezend mechanisme
Ons lichaam is een complex geheel. Het bestaat uit allerlei verschillende weefsels en organen die door middel van verschillende methoden met elkaar samenwerken. Ons lichaam is instinctief gericht op leven, het bezit een kracht die erop gericht is om het lichaam in stand te houden en te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Zo krijg je bijvoorbeeld een hongergevoel als je lichaam voedsel nodig heeft, een dorstgevoel als het vocht nodig heeft en een slaapgevoel als het rust nodig heeft.
Tip 1: Luister naar de signalen van je lichaam. Zorg voor gezonde voeding, drink 1,5 tot 2 liter water op een dag en zorg voor voldoende slaap en rust.
Ook ons immuunsysteem is onderdeel van dit zelfgenezende mechanisme. Je immuunsysteem is gericht op het bestrijden van (interne of externe) ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, afvalstoffen of kankercellen. Het bestaat uit drie onderdelen: de fysieke barrière, de aangeboren immuniteit en de verworven immuniteit. De fysieke barrière vormt de eerste verdediging van je lichaam. Deze zorgt ervoor dat bedreigende stoffen niet je lichaam binnen kunnen komen. Het bestaat uit o.a. je huid en je slijmvliezen in je luchtwegen en je darmen.
Als een virus of bacterie dan toch door deze fysieke barrière heen komt, dan gaat eerst de aangeboren immuniteit aan het werk. Een onderdeel hiervan zijn de witte bloedcellen die continu in het bloed en de lymfe circuleren en alles ‘opeten’ wat ze lichaamsvreemd vinden. Dit systeem richt zich op alle ziekteverwekkende stoffen die het tegenkomt.
Lukt het niet om het virus of de bacterie te bestrijden dan wordt de verworven immuniteit in gang gezet. Deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker. Dit systeem werkt met B-lymfocyten en T-lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die specifiek zijn door de receptoren die aan de buitenkant van hun celmembraan zitten. Deze receptoren passen alleen op een specifiek eiwit op de wand van de ziekteverwekker. Zoals een sleutel op een slot past. Als de sleutel past, dan vindt er een reactie plaats en wordt de ziekteverwekker vernietigd. Deze verworven immuniteit heeft ook een geheugen, waardoor het sneller kan reageren als je nogmaals met hetzelfde virus of bacterie in aanraking komt. Hierdoor kun je dus immuun worden voor bepaalde ziekteverwekkers.
Dit immuunsysteem heeft bepaalde bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Deze bouwstoffen krijg je voor een deel binnen via de voeding en door middel van voldoende blootstelling aan zonlicht (vitamine D). Maar soms is dit niet voldoende en is het raadzaam om gebruik te maken van suppletie.
Het gaat met name om de volgende stoffen:
- Gluthation (GSH)
Deze stof zorgt voor een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem. De lymfocyten moeten zich na contact met een ziekteverwekker (antigen) snel kunnen vermeerderen. De beschikbaarheid van glutathion is hierbij erg belangrijk. - Vitamine D
Er wordt op het moment volop onderzoek gedaan naar de werking van vitamine D in het immuunsysteem. Uit die studies blijkt duidelijk dat deze vitamine een belangrijke rol speelt bij de werking van het immuunsysteem. - Zink
Zink speelt een rol in de activiteit en functie van verschillende immuuncellen. Zo zorgt het onder andere voor de rijping van T-lymfocyten. Daarnaast speelt zink een rol in de signaaloverdracht. - Vitamine C
Deze vitamine is vooral essentiëel in de beginfase van virale infecties. Schade, veroorzaakt door het vermenigvuldigen van het virus, kan effectief voorkomen worden wanneer de vitamine C concentratie in het begin van de virale infectie voldoende hoog is. - Vetzuren EPA en DHA (omega-3 vetzuren)
Deze vetzuren zijn noodzakelijk voor het op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. - Selenium
Selenium ondersteunt een snelle cellulaire immuunrespons door verhoogde omzetting van T-cellen. Selenium wordt in de lever omgezet in selenol/methylselenol. Deze stof zorgt voor expressie van receptoren (NKG2D) op (o.a.) de buitenkant van viraal geïnfecteerde cellen, zodat ze beter kunnen worden opgeruimd door het immuunsysteem.
Tip 2: Zorg voor voldoende gevarieerde voeding, zodat je alle belangrijke stoffen binnen krijgt en maak eventueel gebruik van suppletie van bovengenoemde stoffen. Zeker bij beginnende verkoudheidsverschijnselen of in het griepseizoen is het verstandig om extra supplementen te slikken van deze stoffen.
Alleen de natuur geneest
De mens is een deel van de natuur en heeft een onverbrekelijke band met zijn omgeving (milieu). Je kunt de mens niet loskoppelen van de omgeving, omdat de mens de omgeving nodig heeft om te kunnen leven. Denk aan zuurstof, voedsel, water en warmte. Om gezond te blijven, is het dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde omgeving. Dit geldt zowel extern als intern. Bij extern kun je denken aan schone lucht, gezonde voeding, voldoende water, aangename temperatuur.
Met intern bedoel ik het milieu binnenin je lichaam. Je cellen kunnen het beste functioneren als ze in een gezond milieu leven. Dit milieu kun je zelf gezond houden door middel van gezonde voeding, niet roken, geen alcohol, drugs, voldoende beweging, voldoende schone lucht, maar ook door middel van positieve gedachten. Lichaam en geest zijn één en de rol van je gedachten op je lichaam is groter dan vaak wordt gedacht. Dus voed je zelf met positieve gedachten.
Tip 3: Zorg voor een gezonde externe omgeving, dit leidt tot een gezonde interne omgeving.
Denk hierbij aan
- voldoende ventilatie, regelmatig tijd doorbrengen in de buitenlucht, het liefst in de natuur.
- Het vernevelen van Tea tree olie zuivert de lucht van bacteriën, virussen en schimmels.
- Voed jezelf met gezonde voeding, zowel fysiek als mentaal. Eet voldoende groenten en fruit, eet gevarieerd en eet langzaam en met aandacht. Vermijd alcohol, suiker, geraffineerde producten, kunstmatige voedingstoffen, vlees en vis.
Voed jezelf met positieve gedachten. Kijk programma’s op tv waar je blij van wordt, lees dingen die inspirerend zijn, doe dingen waar je blij van wordt en ga om met mensen die jou waarderen voor wie je bent en je versterken en ondersteunen om het beste uit jezelf te halen.
Oefening: Bedenk elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid geeft een hele sterke positieve energie. Soms zijn het maar kleine dingen, zoals een zonnetje dat schijnt of een glimlach van een medemens. En soms zijn het hele grote dingen zoals de geboorte van een kind, het halen van een examen, het vinden van een levenspartner. Het maakt niet uit of het grote of kleine gebeurtenissen zijn, maar sta elke dag stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent.
Behandel de zieke en niet de ziekte
In de natuurgeneeskunde gaan we ervan uit dat het genezingsproces op gang wordt gebracht door het zelfgenezende vermogen op natuurlijke wijze of met natuurlijke middelen te stimuleren. Het zelfgenezend mechanisme moet dan voor genezing zorgen. Daarom behandelt een natuurgeneeskundige de zieke en niet de ziekte. Er ontstaat pas ziekte als het zelfgenezende vermogen van een persoon niet goed functioneert of verzwakt is.
In het griepseizoen komt iedereen wel een keer in aanmerking met een griepvirus, maar niet iedereen wordt ziek. Ook nu in deze Corona tijd, zie je dat niet iedereen ziek wordt van het Coronavirus. Bij sommige mensen is het zelfgenezende vermogen zo sterk, dat het virus geen kans krijgt.
Tip 4: Dat wat je aandacht geeft groei! Focus daarom elke dag op je eigen zelfgenezende vermogen. Door elke dag een momentje stil te staan bij je zelfgenezende vermogen en wat dit wonderlijke mechanisme allemaal voor jou doet, geef je het liefdevolle aandacht en zal het elke dag sterker worden.
Oefening:
Ga rustig zitten of liggen en zorg dat je de komende 10 minuten niet kan worden gestoord.
Voel hoe je zit/ligt, voel het contact van je lichaam met het oppervlak waar je op zit/ligt. Waar in je lichaam voel je nog spanning? Probeer deze gebieden rustig te ontspannen door ernaar toe te ademen. Soms helpt het om deze gebieden een beetje te bewegen.
Als je het gevoel hebt dat je ontspannen kunt zitten/liggen, verleg je aandacht dan naar je ademhaling. Voel hoe je verse lucht naar binnen stroomt en hoe je borstkas en buik uitzetten en weer inzakken als je weer uitademt. Leg je handen op je buik en probeer rustig naar je handen toe te ademen. Adem in… en je handen komen een stukje omhoog. Adem uit… en je handen zakken weer een stukje naar beneden. Ga hier een paar minuten mee door.
Verleg vervolgens je aandacht naar je zelfgenezende vermogen. Weet dat je lichaam erop gericht is om zichzelf in stand te houden en te genezen. Zie voor je hoe ziekteverwekkers die je inademt door je slijmvliezen in je neus en keel worden tegengehouden, zodat ze niet in je lichaam kunnen komen. Zie voor je hoe je huid een ondoordringbare barrière vormt voor ziekteverwekkers en hoe deze van binnenuit je lichaam weer wordt gemaakt als deze kapot is, als je een wondje hebt. Zie hoe het wondje vanzelf weer dichtgaat en geneest.
Zie voor je hoe je maag alle ziekteverwekkers via je maagzuur onschadelijk maakt. Zie hoe je witte bloedcellen door je lichaam circuleren en alle virussen en bacterieën en andere lichaamsvreemde stoffen ‘opeten’ en afvoeren.
Zie hoe alle goede darmbacteriën in je darmen groeien in aantal, zodat je darmflora mooi in balans is en samenwerkt met de rest van je lichaam.
Zie hoe je hersenen en zenuwstelsel al deze processen sturen en hoe alles naadloos op elkaar aansluit.
Zie hoe je lichaam zichzelf geneest en hoe al je organen zich ’s nachts herstellen als je rust. Zie jezelf als een vitaal, gezond en energiek wezen.
Adem nogmaals een paar keer diep in en uit en kom dan langzaam weer terug naar het hier en nu.
Genezen is ontgiften
Veel ziekten ontstaan door vervuiling. Vervuiling leidt tot vergiftiging en verzwakking van het zelfgenezende vermogen. Deze vervuiling kan veroorzaakt worden door het milieu, zoals bijvoorbeeld door luchtverontreiniging, vervuild water, besmet voedsel, nicotine, koffie, alcohol of chemische medicijnen. Gifstoffen kunnen ook gevormd worden tijdens de vertering en tijdens de stofwisseling.
Het menselijk lichaam kent een zelfreinigende werking, dit is onderdeel van het zelfgenezend mechanisme. De darmen, de nieren, de huid, het ademhalingsstelsel en de lever hebben een reinigende werking en een uitscheidende functie.
Een ziekte ontstaat als het lichaam niet meer voldoende in staat is om zichzelf te reinigen.
Soms is het nodig om je lichaam wat extra te ondersteunen tijdens dit reinigingsproces. In deze maatschappij is het niet te voorkomen dat je gifstoffen binnen krijgt. Door gezonde voeding kun je een hoop gifstoffen vermijden, maar dan kunnen er altijd nog gifstoffen in je lichaam opbouwen door te veel stress of negatieve gedachten. Daarom is het raadzaam één of twee keer per jaar een reinigingskuur te doen, bij voorkeur in het voorjaar of najaar. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door middel van vasten of sapvasten, of door middel van kruidendranken of kruidenthee.
Tip 5: Doe één of twee keer per jaar een ontgiftingskuur die bij jou past.
Zelf gebruik ik meestal het middel Purival Plus van Nutrisan, dit is een kruidendrank op basis van verschillende reinigende kruiden.
Andere middelen die je kunt gebruiken zijn:
- Kruiden zoals: brandnetel, mariadistel, paardenbloem, peterselie, koriander, knoflook of speciale detoxthee te verkrijgen bij de reformwinkel.
- Elke dag een glas warm water met uitgeperste citroen
- Groene smoothie met groene bladgroenten, zoals spinazie, paksoi, waterkers, rucola, spirulina of chlorella. Er zijn genoeg recepten te vinden op internet.
- Groenten en fruit met een hoog watergehalte, zoals komkommer, watermeloen, bleekselderij
- Kiemgroenten
- Tarwegrassap of gerstegrassap
- Gojibessen
Op internet is heel veel informatie te vinden over verschillende manieren van ontgiften. Mocht je er niet uitkomen, bezoek dan een gespecialiseerde (natuurgeneeskundig) therapeut. Zodat je samen kunt uitvinden wat het beste bij jou past.
Als je verschillende medicijnen slikt is het ook raadzaam om eerst je arts te raadplegen voordat je aan een ontgiftingskuur begint.
Maak van uw voedsel uw medicijn
Voeding is al meerdere malen aan bod gekomen in dit artikel. Voedsel is voor ons een van de belangrijkste aanvoeren vanuit de buitenwereld. Voedsel is levende natuur en bevat niet alleen levenskracht maar ook geneeskracht. Verkeerde voeding werkt vervuilend en gezonde voeding werkt reinigend.
Wat is nu gezonde voeding? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. En er is ook niet een eenduidig antwoord op te geven. Wat voor de één gezond is, hoeft dat niet te zijn voor de ander.
Voor mij bestaat gezonde voeding vooral uit groenten, fruit, noten, zaden, pitten en granen. Eet zo natuurlijk mogelijk.
Vermijd: alcohol, koffie, vlees, vis, geraffineerde suiker en kunstmatige voedingsstoffen.
Eet gevarieerd, zodat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg voor voldoende vezels.
Kauw je voedsel zo goed mogelijk, dus eet heel langzaam. Daardoor maak je de vertering voor je darmen een stuk makkelijker en kost de vertering minder energie en levert het meer energie op.
Voedingstherapie kan ook specifiek worden ingezet bij bepaalde klachten. Zo helpen de volgende voedingsmiddelen om je immuniteit te versterken:
zwarte bessen, raathoning, slingerhoning, cactusvrucht, broccoli, ananas, abrikoos, mispel, rode bessen, gele meloen, kiwi, kaki, knoflook, ui.
Voedingsstoffen met een antibiotische werking zijn:
knoflook, ui, honing, stuifmeel, propolis, champignons, broccoli, bosbessen, cactusvrucht, lijzaad
Voedingsstoffen met een gunstige werking op de stofwisseling:
Ananas, kiwi, cactusvrucht, gele meloen, kaki, kersen, honingmeloen, zwarte bes, framboos, perzik, amandel, bosbes, broccoli, abrikoos, tarwekiemen, kervel, pompoenpitten, anijszaad, braambes, peterselie, asperges.
Tip 6: Gebruik bovenstaande voedingsmiddelen om je immuunsysteem te versterken.
Lichaam en geest zijn één
Dit is één van de belangrijkste principes van de natuurgeneeskunde. Je kunt lichaam en geest niet los van elkaar zien. Lichamelijke klachten hebben invloed op de geest en geestelijke klachten hebben invloed op het lichaam. Genezen is eigenlijk de breuk tussen lichaam en geest herstellen.
Je geest omvat al je gedachten, gedachtepatronen en emoties die daaraan gekoppeld zijn. En dan heb je ook nog je ziel, het onzichtbare, onsterfelijke deel van de mens, afkomstig uit de bron, de essentie van je wezen. Lichaam, geest en ziel (of body, mind en soul) vormen een drie-eenheid. Drie delen die elkaar continu beïnvloeden.
Zo hebben emoties en gedachten invloed op je lichaam. Heb je wel eens ervaren dat je na een ruzie hoofdpijn kreeg? Of dat je van angst niet kon eten? Op deze momenten is het stressmechanisme in je lichaam geactiveerd.
Dit is een heel nuttig mechanisme dat ons beschermt tegen gevaar. Als er gevaar dreigt, dan wordt het vecht/vlucht/bevries-mechanisme geactiveerd. Je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht, zodat je hard kunt wegrennen of kunt vechten om je te verdedigen. Er gaat dan ook meer energie naar de spieren, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je ademhaling wordt versneld en je spijsvertering wordt stil gelegd, want dat heeft nu minder prioriteit.
Als het gevaar geweken is, dan gaat het lichaam weer terug naar een rust toestand, zodat het kan herstellen.
Het probleem bij mensen is dat dit systeem niet alleen wordt geactiveerd bij gevaar vanuit de omgeving, maar dat het ook kan worden geactiveerd door negatieve gedachten en emoties. Hierdoor kun je continu in een stresstoestand verkeren.
Tijdens deze stresstoestand komen er hormonen vrij in je lichaam, die ervoor moeten zorgen dat je je zo goed mogelijk kunt verdedigen. Een van deze hormonen is cortisol en cortisol vermindert de lymfocyten in het bloed, waardoor het een negatief effect heeft op je immuunsysteem. Daarom is langdurige stress niet goed voor je immuunsysteem.
En stress en negatieve gedachten en emoties komen juist in deze Corona-tijd heel veel voor: angst om ziek te worden, angst om andere mensen te besmetten, financiële problemen, overprikkeling door combinatie van thuiswerken en thuisonderwijs, relatieproblemen, eenzaamheid, oude trauma’s die naar boven komen, enz.
Het is daarom heel erg belangrijk om bewust om te gaan met je gedachten en gevoelens, onderzoek ze, wees er nieuwsgierig naar en bekijk ze zonder ze te veroordelen. Er zijn verschillende methodes die kunnen helpen bij het omgaan met negatieve gedachten en emoties, zoals Neuro Emotionele Integratie (NEI), Emotional Freedom Techniek (EFT), meditatie en Mindfulness.
Ook is het heel belangrijk dat je voor jezelf een manier vindt om te ontspannen, zodat je stressmechanisme kan resetten en je lichaam kan herstellen. Wat dit is, kan voor iedereen heel verschillend zijn, hier volgen een aantal mogelijkheden:
Meditatie, yoga, sporten, mindfulness, creatief bezig zijn, massage, wandelen in de natuur, enz.
Tip 6: Zorg elke dag voor voldoende ontspanningsmomenten zodat je lichaam kan herstellen en je geest tot rust kan komen.
Tip 7: Onderzoek je gedachtepatronen en emoties. Wat willen ze je zeggen? Bekijk ze zonder ze te veroordelen en gebruik eventueel technieken als NEI, EFT, of een andere techniek om ze te transformeren.
Natuurgeneeswijze is een actieve geneeswijze
Natuurgeneeswijze is een actieve geneeswijze waarbij de patiënt betrokken wordt. Hij moet zelf zijn genezingsproces ondersteunen. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze eigen gezondheid en zullen zelf in actie moeten komen om dit gezond te maken en te houden.
Met bovenstaande tips heb je al een aantal handvaten gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Zo creëer je voor jezelf een gezond lichaam en een gezonde geest, met een sterk immuunsysteem waar je op kunt vertrouwen ook in tijden van Corona.
Gebruikte bronnen: Natuurgeneeswijze, Jan Dries, 2002, Uitgeverij Arinus en Voedingstherapie Deel 2-practicum, Jan Dries, 2000, Uitgeverij Arinus