Website van ELmotion Massages & Coaching

De kracht van aanraking

Sinds enige tijd ben ik bezig met het creëren van  Massagecirkels om mensen kennis te laten maken met de kracht van aanraking. Maar wat is nu eigenlijk die kracht van aanraking?

aanraking

Ik heb besloten om wat hersenspinsels van mij hierover met jullie te delen. Dat is iets wat ik eigenlijk best moeilijk (lees: doodeng) vind. Ik ben altijd best gesloten, vertel niet iedereen mijn zielenroerselen en ik vind het eng om mezelf te laten zien. Ik ben bang dat als mensen te dichtbij komen, dat ze dan mijn ‘slechte’ kanten zullen zien, dat ze me zullen veroordelen en afwijzen, dat ik buitengesloten zal worden. Hierdoor voelt het voor mij veiliger om ongezien te blijven en verbinding uit de weg te gaan. Maar aan de andere kant is verbinding, dat waar ik als mens enorm naar verlang. En ik weet dat ik zelf het meeste kan bijdragen aan deze verbinding door mezelf open te stellen. Dus hier gaan we dan…

De kracht van aanraking heeft voor mij alles te maken met het bovenstaande, namelijk verbinding. Je zou aanraking kunnen zien als een soort sociale lijm, het verbindt mensen met elkaar. Maar het verbindt je ook met jezelf.
Zoals ik al schreef ervaar ik een grote behoefte aan verbinding met anderen en dit komt voort uit een gevoel van afgescheidenheid, een gevoel van ‘anders’ zijn, er niet bij horen. Nu heb ik in mijn leven geleerd dat wat je in de buitenwereld ervaart, ook iets zegt over je binnenwereld. Dus vraag ik me af: welke verbinding mis ik intern? Het antwoord is: de verbinding met mezelf, met wie ik werkelijk ben. Hoe bewuster ik wordt hoe meer ik ga zien dat ik enorm beïnvloed wordt door mijn omgeving. Dit gebeurt vaak onbewust. Ik wordt me er vaak achteraf bewust van dat ik me heb laten beïnvloeden in mijn keuzes door iets wat ik had gezien, of iets wat iemand heeft gezegd. En dan vraag ik me af: wie ben ik als ik door niks beïnvloed zou worden? Wat voor keuzes zou ik dan maken? Wie ben ik echt?

Dit vind ik heel moeilijk voor te stellen. Ik ben geneigd om te denken dat een leven zonder beïnvloeding door je omgeving niet mogelijk is. Ik denk dat zelfs de meest excentrieke persoon zich laat beïnvloeden door zijn omgeving.

Beïnvloeding kan ook iets heel moois zijn, dan noemen we het eerder inspiratie. Mensen laten zich graag inspireren door anderen, door iemand die ze bewonderen. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te zien als mensen hun eigen weg volgen, hun passie leven en dit ook uitdragen. Dat inspireert mij om ook bij mezelf na te gaan wat ik nu wil, wat past er bij mij? En hoe wil ik dit uitdragen, in deze wereld zetten?

Zo zijn we dus door middel van beïnvloeding en inspiratie altijd met elkaar verbonden. We zijn als kleine druppeltjes in een enorme oceaan en vormen één groot geheel. Soms gaan we mee op de ene golf en dan weer op de andere. We zijn allemaal uniek en gelijkwaardig en dragen allemaal bij aan het geheel.

En ik hoor je al denken: wat heeft dat nu met aanraking te maken? Een bewuste, respectvolle aanraking kan je deze verbinding laten voelen. Door middel van een bewuste, respectvolle aanraking ga je je lichaam voelen, je komt weer meer in contact met jezelf. Daarnaast kun je ook de verbinding voelen met de wereld om je heen, in het bijzonder met degene die je aanraakt.

Zo wordt het in onze taal mooi uitgedrukt: ‘door iets geraakt worden’ of in het Engels: ‘being touched by something’. Als je door iets geraakt wordt, dan gaat er diep in jezelf iets mee resoneren met dat wat je in de buitenwereld waarneemt. Hierdoor kom je in contact met jezelf, in verbinding met jezelf. En dat is voor mij de kracht van aanraking!

 

Delen wordt zeer gewaardeerd!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aangesloten bij